Habiba Youssef

(Hiszpania/Liban) Uzyskała licencjat z ekonomii oraz dyplom magisterski w dziedzinie Zrównoważonego Rozwoju. Pracowała przy pomocy międzynarodowej, koordynowaniu projektów rozwojowych w Afryce Północnej, Hiszpanii i Libanie. Od 2013 roku koordynuje i pracuje w kilku kuchniach i market gardens w Hiszpanii. Certyfikat PDC uzyskała w 2016 roku w katalońskiej Manresie. PTM (permaculture teaching matters) w 2019 r., na podstawie sylabusa opracowanego przez Rosemary Morrow w La Bolinie i Bułgarii. Współzałożycielka La Bolina, stowarzyszenia działającego w hiszpańskiej prowincji Granada. Koordynuje koło Rekultywacji Ziemi i Agroekologii La Bolina. Przeprowadziła trzy szkolenia z agroekologii i permakultury dla migrantów i uchodźców w Granadzie. Z zapałem podkreśla istotność świadomego uczestnictwa w systemie produkcji żywności i suwerenności żywnościowej, a także istotność poprawiania więzi pomiędzy obszarami miejskimi i wiejskimi.