W kierunku solidarnego żywienia. Warszawa 2030+

Kuratorka: Anna Galas-Kosil

Według danych Eurostatu z 2019 roku Polska jest na piątym miejscu w Unii Europejskiej pod względem ilości wyrzucanego jedzenia. Rocznie to około 9 ton żywności, która trafia na śmietnik, głównie pieczywa, warzyw i owoców. Najwięcej produktów spożywczych marnujemy w gospodarstwach domowych, źle planując zakupy lub nie planując ich wcale, kupując za dużo albo nie zwracając uwagi na terminy przydatności do spożycia.

Wydaje się, że kryzys wywołany pandemią zmienia nasze zachowania konsumenckie, ma wpływ na ograniczenie konsumpcji, bardziej przemyślane zakupy i samoograniczenie marnotrawstwa. Możemy spojrzeć na obecną sytuację jako na szansę, impuls do zmiany nawyków żywieniowych, w kierunku bardziej zrównoważonych, ekologicznych i lokalnych systemów.

Punktem wyjścia do głębszej dyskusji i analizy w ramach cyklu dyskursywnego będą badania socjologiczne przeprowadzone w maju i czerwcu 2020 roku, czyli podczas pierwszej fali pandemii COVID-19, przez Krajowy Ośrodek Zmian Klimatu. Spróbujemy się przyjrzeć, w jaki sposób obecna sytuacja wpływa na codzienne zachowania Polaków, czy zmieniają się nawyki żywieniowe i jak to oddziałuje na świadomość procesów związanych ze zmianami klimatu. Wraz z zaproszonymi ekspertami spróbujemy porozmawiać między innymi o tym, jak mogą być realizowane zasady suwerenności żywnościowej, o alternatywnych modelach uprawy żywności, skracaniu łańcuchów dostaw oraz o tym, jak promować wśród mieszkańców głębsze rozumienie tego, skąd pochodzi jedzenie, co ma wpływ na jego jakość i wartości odżywcze.

Przestrzenią dla wymiany wiedzy i praktyk będzie Międzynarodowe Forum Edukatorów Permakultury, które odbędzie się w maju. Towarzyszyć mu będą warsztaty dla dzieci i ich opiekunów. Cały projekt podsumujemy w dokumencie sieciowym, multimedialnej, futurystycznej opowieści. Z perspektywy kolejnej dekady spróbujemy przyjrzeć się Warszawie, która zdecydowała się wspierać lokalne systemy zapewniające żywność oraz inicjatywy ułatwiające mieszkańcom dostęp do zdrowego lokalnego jedzenia, gdzie producenci i konsumenci solidarnie współpracują, podnosząc odporność i dobrostan miasta.

Kuratorka projektu:

Cykl dyskursywny - program

16 lutego 2021 | 18:00 | wtorek

Zmiana nawyków – pierwszy krok w kierunku suwerenności żywnościowej

Udział biorą: dr Justyna Orłowska (KOZK), Marta Łukowska (Nyéléni Polska)
Moderacja: Anna Galas-Kosil

 

Listę uczestników/uczestniczek podamy wkrótce.

16 marca 2021 | 18:00 | wtorek

Z ziemi na talerz, czyli o jakości posiłków

Moderacja: Weronika Koralewska (Agro-Perma Lab)

 

13 kwietnia 2021 | 18:00 | wtorek

Jadalne miasto. W kierunku nowego modelu

Moderacja: Anna Galas-Kosil

 

Spotkania odbywają się na platformie Zoom. Do każdego wydarzenia obowiązują osobne zapisy przez formularze na naszej stronie. Link do spotkania podamy mailowo. Przewidziana jest dyskusja, która będzie transmitowane na nasz kanał Facebook, a także nagrywana i archiwizowana na YouTubie i dostępna w Zasobach strony. Jeżeli ktoś nie wyraża zgody na upublicznienie wizerunku, prosimy o wyłączenie kamery i mikrofonu przez cały czas trwania wydarzenia. Pytania można przesyłać na czacie. Pozostawienie włączonej kamery i mikrofonu będzie jednoznaczne z wyrażeniem zgody na wykorzystanie wizerunku w sposób dorozumiany. Zachęcamy do włączenia się w dyskusję.